Visualització de contingut web

PRESENTACIÓ

El Museu de la Valltorta és l'únic museu d'art rupestre del territorio valencià. Les seves obres estan a l'aire lliure, però també és molt interessant, l'exposició permanent en les sales del museu, un viatge per les manifestacions artístiques rupestres de la Prehistòria en terres valencianes.

La visita a l'exposició permanent és lliure, per a grups es pot fer visita guiada.

La baixada als abrics es fa acompanyat pel guia.

HISTÒRIA.

A finals de 1994, la Generalitat Valenciana inaugurava el Museu de la Valltorta. Aquest esdeveniment era la culminació d'un llarg procés que començà 78 anys abans, durant l'hivern de 1917, any en què Albert Roda i Segarra va descobrir la cova dels Cavalls al barranc de la Valltorta. Poc després s'incorporaven les coves del Civil, la Saltadora, el Mas d'en Josep i una llarga llista que s'ampliarà amb el temps. Des del descobriment han passat per la Valltorta alguns dels més importants investigadors de l'art rupestre. Personalitats entre les quals destaquen Hugo Obermaier, Henri Breuil, Pere Bosch Gimpera i Juan Cabré, per anomenar només a alguns del primers investigadors.

Com sol ser habitual, el naixement del museu va ser fruit de la conjunció d'una sèrie d'afortunats esdeveniments, però també de controvèrsies entre alguns dels municipis de la Valltorta. Finalment, el museu es construí al Pla de l'Om, de Tírig, al vessant nord del barranc.

Des d'aleshores, el museu s'ha convertit en el centre de referència per a la investigació, gestió i divulgació de l'art rupestre valencià. Des del museu, es va propiciar la declaració de Patrimoni Mundial de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica, i es va dur a terme una tasca incansable de prospecció, documentació i protecció de l'art rupestre. També es feren les primeres neteges i consolidacions als abrics, accions no exemptes de polèmica però que van contribuir a realçar-ne alguns on les figures es conservaven de manera deficient.

El museu ha sigut també la plataforma des d'on s'ha gestat el Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, una aposta de futur en què es pretén compaginar l'estudi, la protecció i la difusió del ric patrimoni cultural del Maestrat castellonenc, amb el necessari desenvolupament econòmic d'aquestes terres.

Els darrers anys han sigut anys de noves tecnologies. Des del museu s'ha apostat per projectes com el 4D VULL que pretén la documentació 4D d'un bon grapat d'abrics per a poder documentar i avaluar patologies, i establir estratègies de conservació preventiva. També s'ha desenvolupat el programa iArt per a millorar notablement les visites als jaciments en pitjor estat, mitjançant l'ús de tauletes i realitat augmentada. Finalment, hem col·laborat en la gestació d'un projecte per a fer visible l'art rupestre als invidents.

  • Triptico Museo Valltorta CastellanoTríptic castellà
  • Triptico Museo Valltorta InglésTríptic anglés
  • Triptico Museo Valltorta ValenciàTríptic valencià

FOTO 1. Visitants en la cova dels Cavalls (Tírig, Castelló). Febrer de l'any 1917

FOTO 2. Serafí Adell, el primer vigilant de la Valltorta. Anys setanta.

Visualització de contingut web

Exposició permanent

L'exposició permanent del Museu de la Valltorta té un caràcter cronològic; comença per les manifestacions més antigues de l'art prehistòric i arriba a les més modernes.

La sala I està dedicada a l'art de les societats caçadores recol·lectores del paleolític. S'hi mostren algunes plaquetes calcàries de la cova del Parpalló (Gandia) i del tossal de la Roca (la Vall d'Alcalà) amb motius zoomòrfics i signes complexos no figuratius. També podem veure una gran imatge de l'abric d'en Melià (la Serra d'en Galceran), on hi ha nombroses representacions d'animals gravats que pertanyen al final del cicle artístic del paleolític.

La sala II està dedicada a l'art de les societats mesolítiques i neolítiques (agrícoles i ramaderes), i ens mostra representacions d'estil macroesquemàtic i llevantí, entre les quals destaquen dos trossos de roca arrancats de la cova dels Cavalls i de la del Civil, que afortunadament foren recuperades per la Generalitat. També cal remarcar el calc de la cova Centelles (Albocàsser), on es representa un grup humà marxant, que constitueix probablement el conjunt més extraordinari del primer art llevantí dels voltants de la Valltorta.

La sala III ens presenta una reproducció de la cova dels Cavalls i ens mostra com era el jaciment en el moment del descobriment i, també, les diferents fases pictòriques allí documentades.

La sala IV conté representacions de les darreres manifestacions d'art prehistòric del calcolític i de l'edat del bronze. Ací trobareu art esquemàtic i petròglifs, i també mostres d'art d'època històrica, fonamentalment ibèrica.

La sala V està dedicada a la declaració de l'art llevantí com a patrimoni mundial per la Unesco, i la repercussió que això ha tingut en la conservació i difusió de l'art prehistòric a terres valencianes.

La sala VI mostra algunes fotografies dels primers investigadors que arribaren a la Valltorta el 1917. Personalitats com Henri Breuil, Hugo Obermaier, Juan Cabré, Pere Bosch Gimpera i Joan Baptiste Porcar van contribuir de manera decisiva perquè l'art rupestre llevantí tinguera el reconeixement mundial que es mereixia.

Visualització de contingut web

Exposició divulgativa itinerant

L'exposició  «100 anys del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta i Morella la Vella» organitzada per la Generalitat Valenciana amb motiu del centenari del descobriment  es pot veure a l'Ermitori-Hospederia de Sant Pau (Albocàsser)